Biezonderwijs > Onze verhalen > Verhaal Michel

‘Ik wil een leraar zijn, anders dan diegene die ik zelf heb gehad’

Michel maakte de overstap van het regulier onderwijs naar Biezonderwijs en werkt nu op Praktijkcollege Tilburg als mentor

Waarom heb je de overstap naar speciaal onderwijs gemaakt?

Ik wilde weer geprikkeld worden en was toe aan een nieuwe uitdaging. Via LinkedIn zag ik een advertentie van Biezonderwijs voor de loopbaanpoule. Daarbij ga je iedere twee maanden op een andere school van Biezonderwijs aan de slag. Dat leek me leuk, want dan kan ik in de praktijk zien hoe zo’n school is, hoe de leerlingen zijn en het team. Mijn tweede school was Praktijkcollege Tilburg en daar wilde ik niet meer weg.

Wat trekt je zo aan bij Praktijkcollege Tilburg?

De doelgroep. Het zijn kinderen die met hun handen willen werken. Ze zeggen ook meteen wat ze ergens van vinden. Er is veel persoonlijk contact, ik zit met mijn leerlingen bijvoorbeeld ook in een groepsapp. En iedere vier weken heb ik met iedere leerling een gesprek. Alles wat ik in de afgelopen jaren heb geleerd, valt hier voor mij op z’n plek. Soms kunnen we ook een reguliere les even laten liggen, omdat de kinderen vragen hebben over de Tweede Wereldoorlog. Die vrijheid heb je ook. Het geven van zelfvertrouwen en ervoor zorgen dat kinderen weer in zichzelf gaan geloven, dat maakt het werk hier belangrijk.

Wat maakt in jouw ogen werken bij Praktijkcollege bijzonder?

Ik vind het geen werk. Dat klinkt vast gek, maar ik heb niet het idee dat ik hier naar mijn werk ga. Ik doe wat ik leuk vind om te doen. Ik wil een leraar zijn, anders dan diegene die ik heb gehad. Hier kan ik oprecht en eerlijk zijn en zeggen wat ik ervan vind. Daar bereik je met deze doelgroep het meeste mee. Als je op een gegeven moment het vertrouwen hebt, dan kun je rekenen op inzet.

Wat is denk je de allergrootste uitdaging in dit werk?

Je moet kunnen relativeren en het kind achter het gedrag zien. Dat wat ze zeggen en doen is niet persoonlijk. Je moet dus elke dag opnieuw het positieve in een kind willen zien. De kinderen moeten weten wat ze aan je hebben en je moet in ze geloven. Ze doen echt hun best en willen er iets van maken. Ja, soms word je uitgescholden en daar moet je wel tegen kunnen. Aan de andere kant, zeggen ze ook heel direct wat ze ergens van vinden en dan lig je echt in een deuk.

Pak je kans! Check hier onze vacatures en solliciteer direct.

Altijd op de hoogte van vacatures

DE KRACHT VAN SAMEN

We werken samen met de leerlingen, hun ouders, onze collega’s en met de mensen en instanties om ons heen. Ieder vanuit zijn eigen expertise, in de wetenschap dat we samen het verschil maken voor onze leerlingen.