Biezonderwijs > Onze verhalen > Verhaal Linny

‘Ik kan een verschil maken voor leerlingen die het echt nodig hebben!’

Linny bezocht in 2023 de open avond bij Noorderlicht en Westerwel. Het was haar eerste stap naar een carrière als leerkracht bij Biezonderwijs.

Laagdrempelig kennismaken

“De open avond was voor mij een fijne manier om laagdrempelig kennis te maken met een SBO-school. Via het zij-instroomtraject, dat ik binnen het VSO doorliep, had ik net mijn Pabo-diploma behaald. Het speciaal basisonderwijs leek me een mooie vervolgstap, omdat ik daar alle facetten kon combineren die ik had geleerd binnen het zij-instroomtraject en mijn eerder afgeronde opleiding Pedagogiek. Bovendien sprak de jonge doelgroep me aan, voor wie de toekomst nog volledig open ligt.”

Ontdekken of de klik er is

Linny vond het best spannend om alleen de scholen binnen te stappen, maar de ontvangst was warm en de sfeer gemoedelijk. “Medewerkers namen de tijd om met me in gesprek te gaan. Tijdens een rondleiding kreeg ik veel informatie over de onderwijskundige aanpak en de leerlingen. Ik wist meteen: dit werk was precies wat ik zocht! En ik voelde ook dat ik wel op deze plek wilde werken. Ik stuurde mijn CV in en we spraken af dat ik een ochtend zou meelopen in de school. Zo ging de bal verder aan het rollen. Niet veel later kon ik aan de slag bij SBO Noorderlicht.”

Een eigen klas en een hecht team

Nu, bijna een jaar later, voelt Linny zich hier als een vis in het water. “Als startende leerkracht word ik gezien als een volwaardige kracht. Ik krijg veel vertrouwen en de vrijheid om mijn eigen draai te geven aan dingen. Uiteraard verlies ik daarbij de leerdoelen nooit uit het oog, maar het motto op onze school is: een methode is een middel, niet het doel. Begeleiding staat ook voor me klaar als het nodig is. Ik heb mijn eigen klas én kan terugvallen op een hecht team waarin verschillende expertises samenkomen.”

Een verschil maken

Wat het specialistisch onderwijs zo uniek maakt voor Linny? “Ik kan echt een verschil maken, iets betekenen voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben bij het opgroeien en leren. Ik help hen om het beste uit zichzelf te halen. Ook is het een uitdaging dat elke dag weer iets anders brengt. De sfeer in de klas, of een blik of houding van een leerling zegt me vaak al genoeg. De ene keer vraagt iets in de klas om aandacht. Dan leg ik les stil om ruimte te geven aan dat wat gezegd en gehoord mag worden. En als ik een andere keer merk dat een leerling even een 1-op-1 gesprekje nodig heeft, zorgt het team om me heen dat ik dat moment ook kan pakken. Werken bij Biezonderwijs is meer dan lesgeven. Ook op sociaal-emotioneel gebied kun je heel veel betekenen. Wat ben ik trots als ik mijn leerlingen op dat vlak sprongen zie maken!”

DE KRACHT VAN SAMEN

We werken samen met de leerlingen, hun ouders, onze collega’s en met de mensen en instanties om ons heen. Ieder vanuit zijn eigen expertise, in de wetenschap dat we samen het verschil maken voor onze leerlingen.