Biezonderwijs > Zieke leerling Levi kon toch praten met klasgenoten op Westerwel dankzij KPN KlasseContact

Zieke leerling Levi kon toch praten met klasgenoten op Westerwel dankzij KPN KlasseContact

Als een leerling langdurig ziek raakt, wil je dat hij spoedig herstelt. Als leerkracht hoop je ook dat hij betrokken kan blijven bij de klas en zijn klasgenoten. Vanuit een ziekenhuis valt dat niet mee. Bij sbo Westerwel stonden ze in het najaar voor die uitdaging, want leerling Levi kwam door een chromosoomafwijking in het ziekenhuis terecht.

De op dat moment vijfjarige kleuter kwam in het ziekenhuis terecht voor een beenmergtransplantatie en moest langere tijd in quarantaine in het Leiden University Medical Centre (LUMC) blijven. In het ziekenhuis kwamen zijn ouders in contact met Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen (OZL). Deze organisatie wees hen op de mogelijkheid om Levi via KPN KlasseContact tijdens schooldagen toch in contact te brengen met zijn juffrouw en klasgenootjes.

Contactmomenten

KPN KlasseContact houdt in dat de leerling in het ziekenhuis een laptop krijgt die verbonden is met een ICT-set in de klas (de ‘KPN Klasgenoot’). Deze KPN Klasgenoot bestaat uit een scherm met een camera erbovenop. De leerling kan deze camera vanuit thuis met zijn laptop bedienen, dus hij kan werkelijk rondkijken in het lokaal. De leerlingen op school zien de leerling ook op de KPN Klasgenoot en kunnen met hem communiceren.

Met deze camera en het beeldscherm maakten ze contact met Levi.

Lieke Kaal, unitleider sbo Westerwel, heeft samen met leerkracht Willie Adelaar de ouders en Levi begeleid om contact te houden met de school. Lieke: “De eerste maanden in het ziekenhuis hebben we enkele keren contact gehad via KPN KlasseContact. Op het moment dat Levi na een paar maanden naar huis mocht, zijn we de contactmomenten uit gaan breiden. We zijn begonnen tijdens het dagelijkse kringmoment, dan keek Levi rustig vanuit thuis mee hoe het in de klas verliep. Beetje bij beetje is dat contact uitgebreid.”

Met open armen ontvangen

Voor Levi en zijn ouders bleek dit een fijne oplossing, ze hadden zelf de regie. Op een gegeven moment mocht hij weer naar buiten en kwam hij zelf, wel met mondkapje, na schooltijd een werkje halen. De instructie volgde hij dan via KPN KlasseContact. Na de meivakantie kon hij rustig aan weer beginnen in de klas. “Hij werd meteen met open armen ontvangen”, vertelt Lieke. “We hadden nog niet eerder met dit systeem gewerkt maar zonder KPN KlasseContact had hij driekwart jaar van het schooljaar gemist. Hij hoort er echt bij in de klas, alsof hij niet is weg geweest.” Inmiddels gaat het goed met Levi, hij komt dagelijks weer naar school.

Levi is weer terug in de klas.

DE KRACHT VAN SAMEN

We werken samen met de leerlingen, hun ouders, onze collega’s en met de mensen en instanties om ons heen. Ieder vanuit zijn eigen expertise, in de wetenschap dat we samen het verschil maken voor onze leerlingen.