Biezonderwijs > Wethouder Hendrickx reikt cheque project ‘Buddytalk’ uit!

Wethouder Hendrickx reikt cheque project ‘Buddytalk’ uit!

Het bestuur van Stichting Biezonderwijs heeft in januari 2016 een innovatiebudget opengesteld om innovatie in het onderwijs aan te jagen. Medewerkers kunnen hiervoor creatieve plannen bij het bestuur indienen. Het project ‘Buddytalk’ is het eerste project dat gefinancierd wordt vanuit dit innovatiebudget. Onderwijswethouder Marcelle Hendrickx reikte op donderdag 2 juni de symbolische cheque voor het project Buddytalk uit aan de initiatiefnemers Frank Hoedjes en Willy Pennings.

Het project ‘Buddytalk’ is bedoeld om leerlingen van het Praktijkcollege Tilburg een ‘maatje’ te geven. Deze ‘maatjes’ maken leerlingen wegwijs maken in het alledaagse leven. Leerlingen hebben behoefte aan zo’n steun en toeverlaat die ze in hun eigen taal kan aanspreken en die in dezelfde leefwereld vertoeft. “Van een maatje accepteer je meer dan van een leraar of ouder. Het gaat om het opbouwen van een vertrouwensband”, zeggen de twee initiatiefnemers die werkzaam zijn als leraar en stagecoördinator. “Een maatje is een student aan de HRM-opleiding van Fontys.” De samenwerking tussen deze scholen is twee jaar geleden ontstaan en inmiddels uitgegroeid tot mooie (en soms zelfs blijvende) contacten tussen deze jongeren. Deze studenten leren van elkaar door minimaal één keer per twee weken fysiek contact te hebben, ze helpen elkaar dan met uiteenlopende zaken zoals bijvoorbeeld met het aanvragen van een DigiD of ze gaan samen op pad.

“We zijn blij verrast door de enthousiaste verhalen van alle deelnemers aan dit project. Er wordt ook onderling tussen leerlingen gesproken over dit project, we merken dat dit een positief effect heeft. Je kunt ze niet dwingen om aan dit project mee te doen, het is allemaal op vrijwillige basis. Leerlingen leren door dit project ook meer over elkaar en krijgen meer begrip voor elkaars situatie, zo ontstaat er ook een betere sociale omgang”, lichten de enthousiaste Frank en Willy toe.

Marcelle Hendrickx, wethouder Jeugd en Onderwijs, vult aan: “Er wordt tegenwoordig veel gevraagd van jongeren. Je moet al jong wegwijs zijn in onze samenleving. Dat valt niet altijd mee. Het project ‘Buddytalk’ helpt hierbij. Een simpele innovatie met een grote impact voor de betrokkenen!”

DE KRACHT VAN SAMEN

We werken samen met de leerlingen, hun ouders, onze collega’s en met de mensen en instanties om ons heen. Ieder vanuit zijn eigen expertise, in de wetenschap dat we samen het verschil maken voor onze leerlingen.