Biezonderwijs > Watertappunt stimuleert gezonde leefstijl voor leerlingen sbo Noorderlicht

Watertappunt stimuleert gezonde leefstijl voor leerlingen sbo Noorderlicht

‘Water is lekker, water is fris, water is het beste drinken dat er is!’, klinkt er vrijdag over het schoolplein van sbo Noorderlicht in Tilburg-Noord (onderdeel van Biezonderwijs). Leerlingen van groep B1 openen al zingend een watertappunt op het schoolplein. Met de komst van het watertappunt wil de school een gezonde leefstijl bevorderen.

Om het watertappunt op het schoolplein verantwoord te kunnen gebruiken, zijn er op school afspraken nodig. Daarom hebben alle klassen van sbo Noorderlicht voorlichtingsfilmpjes gemaakt. Leerlingen leggen in de filmpjes uit hoe je het watertappunt gebruikt. Zo zorg je tijdens het drinken dat je droog blijft, je wacht in de rij tot je aan de beurt bent, je verspilt zo min mogelijk water en je gebruikt het tappunt als het buiten warmer is dan 15 graden. Het beste filmpje wordt beloond, want die klas mag het watertappunt openen.

Het watertappunt is geopend!

De zestien kinderen van groep B1 (in de leeftijd van 7 en 8 jaar) zijn de gelukkigen! Want zij maakten het beste filmpje en openen deze ochtend officieel het watertappunt. Terwijl de kinderen joelen en zingen mag leerling Milly Ann als eerste haar flesje vullen met het kakelverse water uit het tappunt. Vanaf dat moment is het watertappunt officieel geopend! Ze doet snel de dop op haar flesje. Op de vraag of ze water lekker vindt, zegt ze: ‘Mwah, het gaat wel.’

Lekker en gezond

“We willen onze leerlingen meegeven dat het drinken van water lekker en gezond is. Ze krijgen daarom allemaal een eigen bidon. Op deze manier stimuleren we ze om water te drinken, dat bijdraagt aan een gezonde leefstijl”, vertelt Marian de Brouwer, adjunct-directeur van sbo Noorderlicht. Het water wordt gebruikt om te drinken maar ook voor het onderhoud van het groene schoolplein en het nabijgelegen tiny forest.

Samenwerking JOGG en Gezonde School

Het watertappunt is tot stand gekomen in samenwerking met JOGG Tilburg en Gezonde School. JOGG Tilburg streeft naar het gezonder maken van plekken waar veel kinderen komen, onder andere door het plaatsen van watertappunten. Gezonde School is een programma dat scholen helpt om te werken aan een gezonde leefstijl. Sbo Noorderlicht behaalde eerder al twee vignetten van Gezonde School. Tuincentrum Natuurlijk zorgde vrijdag nog voor een extraatje: alle kinderen kregen een graspoppetje, dat heel toepasselijk zonder water niet kan groeien.

Kinderen bij het waterpunt, met het cadeautje van Tuincentrum Natuurlijk.

 

DE KRACHT VAN SAMEN

We werken samen met de leerlingen, hun ouders, onze collega’s en met de mensen en instanties om ons heen. Ieder vanuit zijn eigen expertise, in de wetenschap dat we samen het verschil maken voor onze leerlingen.