Biezonderwijs > Vrijwilliger in beeld: Tonnie Schalke van De Bodde

Vrijwilliger in beeld: Tonnie Schalke van De Bodde

Op iedere school van Biezonderwijs zijn vrijwilligers actief. De collega’s die het fijn vinden om zich belangeloos in te zetten voor onze leerlingen. We vinden dat best bijzonder, daarom zetten we vrijwilligers van Biezonderwijs hier in het zonnetje. Deze keer vrijwilligster Tonnie Schalke (68) uit Tilburg, ze werkt op de administratie van het VSO bij De Bodde en ze begeleidt leerlingen bij hun interne stage.  

Vrijwilligerswerk op De Bodde, hoe is dat zo gekomen?

Voorheen werkte ik bij Stadsnieuws op de planning, tot er gereorganiseerd moest worden. Ik moest op 58-jarige leeftijd vertrekken helaas. Op het moment dat ik me bij het UWV meldde, kreeg ik al snel te horen: ‘u komt nergens meer aan de bak’. En dat klopte, ik heb ontzettend veel gesolliciteerd maar kon nergens aan de slag. Ik wilde absoluut niet thuis zitten, want ik miste echt de omgang met mensen. Eerst heb ik vrijwilligerswerk gedaan in het ziekenhuis, daarna ben ik hier terechtgekomen.” 

Wat voor werk doe je?

Op maandag en woensdagochtend doe ik licht administratieve werkzaamheden op de administratie van het VSO. Denk aan mensen ontvangen, kopieerklusjes en de telefoon aannemen. Op die dagen begeleid ik van 09.30 uur tot 11.00 uur ook leerlingen bij hun interne stage op de administratie. Dat is ontzettend leuk om te doen, al zou ik wel willen dat er wat meer werk voor ze komt. Want ze vervelen zich soms. In het begin vond ik het best moeilijk om ze goed te begeleiden, want ik heb er geen opleiding voor gevolgd. Maar ik kan altijd bij leerkrachten en stagebegeleiders terecht met vragen.  

‘Ik word echt als een collega beschouwd, soms vergeet ik zelfs dat ik vrijwilliger ben’

Wat maakt het werk zo leuk voor jou?

Het is een invulling van je leven en je hoort weer ergens bij. Ik heb contact met ouders, leerlingen en collega’s en ik werk hier in een gezellige sfeer, dat doet ook veel. Ik hoor er echt bij, ik heb zelf soms niet eens het idee dat ik vrijwilliger ben, want ik word echt als een collega beschouwd. Dat vind ik heel fijn.  

Tot wanneer verwacht je vrijwilligerswerk te blijven doen?

Ik zou het echt niet weten. Onze directrice vraagt me jaarlijks aan het einde van het schooljaar of ik nog wil blijven. En zo lang ik het leuk vind en ik voel me goed, blijf ik lekker bezig.   

DE KRACHT VAN SAMEN

We werken samen met de leerlingen, hun ouders, onze collega’s en met de mensen en instanties om ons heen. Ieder vanuit zijn eigen expertise, in de wetenschap dat we samen het verschil maken voor onze leerlingen.