Biezonderwijs > Succesvolle Burendag én eerste kennismaking met restaurant ‘Welkom’

Succesvolle Burendag én eerste kennismaking met restaurant ‘Welkom’

Praktijkcollege Tilburg vierde afgelopen weekend de nationale Burendag en nodigde de buurt uit voor een gezellige middag. Met succes! Zo’n vijftig buurtgenoten staken de straat over voor een bezoek aan de school. Voor de leerlingen van Praktijkcollege Tilburg (onderdeel van Biezonderwijs) een spannende middag, want zij zorgden voor een hapje, drankje en een rondleiding door het gebouw.

Het gloednieuwe koffieapparaat draait op volle toeren terwijl de eerste gasten binnen druppelen in het nieuwe restaurant van de school, genaamd ‘Welkom’. Op 21 oktober wordt dit restaurant officieel geopend, vandaag mogen buurtgenoten alvast een kijkje nemen. Het is een prachtige plek waar de leerlingen vandaag voor het eerst écht serveren. Want ze leren hier niet alleen uit boeken, maar vooral door te doen en te ervaren. In het restaurant leren ze hoe het is om te koken en te bedienen voor ‘echte’ gasten. Zo worden ze begeleid naar werk of een vervolgopleiding.

‘Een beetje stressen’

Tweedejaars leerlingen Flor (14) en Lisa (14) verzorgen samen de drankjes voor de gasten. Peter van der Vliet (vakdocent koken op het Praktijkcollege Tilburg) is druk met het koffieapparaat. “Is de koffie al klaar? Ik wil graag twee kopjes, ik heb ze nú nodig”, roept Lisa. Flor loopt ondertussen rond en vraagt wat de gasten willen drinken.

De leerlingen vinden het spannend zo’n eerste keer met gasten in het restaurant. “Maar het is wel heel leuk om te doen”, vertelt Flor. “Ik wil als bijbaantje in een restaurant werken later. Dat is hard werken maar dat is juist leuk.” Haar klasgenoot Lisa beaamt dat. “Al is het ook wel een beetje stressen”, lacht ze.

Rondkijken

Een van de aanwezige buurtgenoten is Hanneke Schuurmans, ze woont al sinds 1982 vlakbij Praktijkcollege Tilburg. “In al die jaren ben ik hier nog nooit binnen geweest. Dit leek mij een mooie gelegenheid om eens rond te kijken. De leerlingen doen het echt goed, tijdens de rondleiding wist de leerling veel te vertellen. Nu weet ik ook wat hier zoal te doen is.”

Vakdocenten Peter van der Vliet en Corné Janssen zijn blij met de opkomst. “Het is fijn om de buren op bezoek te hebben, om elkaar beter te leren kennen”, vertelt Peter. Ze zijn ook blij met de aandacht voor het restaurant maar bovenal zijn ze trots op de leerlingen. Corné: “Je ziet leerlingen helemaal vrolijk worden als ze in het restaurant aan het werk zijn. Waar ze in eerste instantie nog wat gespannen waren, zijn ze nu vooral heel enthousiast.”

Het restaurant Welkom is vanaf 30 september elke week op donderdag geopend tijdens de lunch. Kom gerust eens langs! In restaurant Welkom kun je werelds eten in je eigen buurt. Ze serveren lunchgerechten uit de hele wereld. Kijk op www.praktijkcollegetilburg.nl/restaurant-welkom voor meer informatie en de menukaart van het restaurant.

Praktijkcollege Tilburg is er voor leerlingen van 12 tot en met 18 jaar die extra ondersteuning nodig hebben bij het leren en opgroeien en is onderdeel van Biezonderwijs. Biezonderwijs bestaat uit 9 scholen voor jongeren van 4 tot 20 jaar. De scholen zijn gespecialiseerd in SBO, SO, VSO en praktijkonderwijs. Met 600 enthousiaste collega’s zetten we ons elke dag in voor passend onderwijs aan ruim 1900 jongeren in Midden-Brabant. Wij bereiden hen zo goed als mogelijk voor om weerbaar en wendbaar te zijn in de toekomst. We hebben ook een expertisecentrum De Kracht. Dit centrum ondersteunt onderwijspersoneel en leerlingen met behulp van trainingen, coaching, begeleiding, onderzoek en advies.

DE KRACHT VAN SAMEN

We werken samen met de leerlingen, hun ouders, onze collega’s en met de mensen en instanties om ons heen. Ieder vanuit zijn eigen expertise, in de wetenschap dat we samen het verschil maken voor onze leerlingen.