Biezonderwijs > Nieuw park in Tilburg: bijzondere samenwerking tussen gemeente, scholen en omwonenden

Nieuw park in Tilburg: bijzondere samenwerking tussen gemeente, scholen en omwonenden

Tilburg is een levendig park rijker! Zaterdag is het nieuwe park geopend aan de Generaal de Wetstraat in de Tilburgse wijk Oerle. Maar dit park is niet zomaar een park. Het is een unieke samenwerking tussen onder andere gemeente Tilburg, buurtbewoners en de nabijgelegen scholen sbo Zonnesteen en Parcours. Een plek waar de buurt samenkomt, waar wordt getuinierd met een educatief doel en waar iedereen letterlijk zijn vruchten kan plukken.

Zaterdag is het park officieel geopend door wethouder wethouder Rolph Dols van de gemeente Tilburg. Hij plaatste symbolisch een bord bij de eikenboom in het park en verklaarde het park officieel voor geopend. Drie buurtbewoners hebben een naam bedacht voor het park: ’t Wetparkje.

De gemeente, buurtbewoners en leerlingen van de twee aangrenzende scholen (Parcours en sbo Zonnesteen, beide onderdeel van Stichting Biezonderwijs) onderhouden het park samen. Een deel van het park is ingericht als moestuin, waar leerlingen van sbo Zonnesteen buitenlessen volgen. Ze leren over planten, dieren en moestuinieren. Ook leerlingen van de nabijgelegen school voor voortgezet speciaal onderwijs Parcours spelen een rol in het park.

Mirianne Govers, directrice van Parcours: “Onze buurtbewoners Wendy en Ger hebben de afgelopen jaren met hart en ziel gewerkt aan het behoud van de leefbaarheid en groen in deze wijk. Ik vind het mooi om te zien hoe zij de samenwerking met de gemeente Tilburg en de buurt hebben gezocht en vervolgens draagvlak hebben gecreëerd voor de plannen. Deze unieke samenwerking maakt dat er écht contact is met elkaar.”

Deze samenwerking zorgt ervoor dat het contact onderling versterkt en de saamhorigheid vergroot. Het park is openbaar toegankelijk, de opbrengst uit de moestuin is voor iedereen bestemd. Zo kunnen bijvoorbeeld ook de buren van ouderenwooncomplex Koningsvoorde een bezoek brengen aan de moestuin.

Er is een jeu de boules-baan, er zijn picknicktafels en een pingpongtafel. Ook zijn er fruitbomen geplaatst en oogt het geheel mooi groen. Daar is de buurt ontzettend blij mee. Want in eerste instantie zouden op deze plek huizen worden gebouwd. Uiteindelijk is besloten om de helft van het perceel te gebruiken voor woningbouw en de andere helft beschikbaar te stellen voor groen. Buurtbewoners zijn vervolgens op zoek gegaan naar partijen om samen het park mee te beheren, vertelt buurtbewoner Wendy Marchand. “We zijn blij dat het balletje destijds is gaan rollen waardoor er gesprekken op gang zijn gekomen met de gemeente. We zijn dan ook trots op de betrokkenheid van de gehele buurt om gezamenlijk wekelijks onderhoud te plegen in het park. En vooral superblij met een mooie groene plek voor jong en oud. Hoe geweldig is dit! We zijn super trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen. Wij hebben een lange adem moeten hebben, maar dan heb je ook wat.”

DE KRACHT VAN SAMEN

We werken samen met de leerlingen, hun ouders, onze collega’s en met de mensen en instanties om ons heen. Ieder vanuit zijn eigen expertise, in de wetenschap dat we samen het verschil maken voor onze leerlingen.