Biezonderwijs > Mini-bos bij sbo Westerwel: leerlingen planten maar liefst 1000 bomen

Mini-bos bij sbo Westerwel: leerlingen planten maar liefst 1000 bomen

TILBURG – Leerlingen van sbo Westerwel, onderdeel van Biezonderwijs, hebben donderdag zo’n 1000 bomen geplant aan het Biervlietplein in Tilburg. Deze bomen vormen samen een zogeheten tiny forest, gelegen tegenover sbo Westerwel. De aanleg van het mini-bos is een initiatief van de buurtbewoners en gemeente Tilburg, het is tot stand gekomen in samenwerking met IVN Natuureducatie, Scouting Rey de Carle en sbo Westerwel.

Een tiny forest is een klein bos, ter grootte van een tennisbaan, dat bestaat uit struiken en bomen die goed in Nederland groeien. Zo’n bos ontstaat niet zomaar, er is donderdag hard gewerkt door alle leerlingen, leerkrachten en medewerkers van IVN. In totaal zijn er 1000 boompjes geplant door de kinderen van de middenbouw (in de leeftijd van 9, 10 en 11 jaar). Zij keken hun ogen uit en zagen tijdens het graven talloze insecten en regenwormen voorbijkomen. Een leerzame dag, zo vond ook leerling Lorenzo (9 jaar): “Ik vind het planten super leuk, want thuis kan ik dat niet omdat we daar alleen maar tegels hebben.”

Foto: Lizzy van Drongelen (IVN Natuureducatie)

Ieder een eigen boom

“De leerlingen hebben echt een ontzettend leuke dag gehad”, vertelt leerkracht Femke Stokkermans van sbo Westerwel: “Superleuk, de kinderen hebben zo ontzettend genoten. Ze zijn allemaal heel betrokken en enthousiast over ‘ons bos’. Want ze zien het nu echt als hun bos. Alle leerlingen hebben een boom geplant, met daaraan een plaatje met hun naam erop. Zo hebben ze allemaal een eigen boom en een eigen stukje bos dat ze gaan onderhouden.” Dat het ook voor de leerlingen een dag is om niet te vergeten, blijkt uit de reacties: “Ik vond het zo leuk, ik ga na school weer meehelpen!”, vertelt Chloe (10 jaar).

Opbloeien tijdens buitenles

Naast de aanplant van de bomen, is er in het mini-bos ook een buitenlokaal gemaakt. Met kleine boomstammen als stoelen en omringd door groen kunnen de leerkrachten van sbo Westerwel straks natuurlessen geven in het bos. Dat is voor de kinderen echt een aanwinst vindt Femke. “Buiten les krijgen is toch echt anders dan in een klaslokaal. We zien veel leerlingen opbloeien als ze buiten zijn.”

Samenwerking met de buurt en scouting

Het mini-bos is bestemd voor de hele buurt, de nabijgelegden scoutinggroep Rey de Carle en voor de basisschool. Buurtbewoners kunnen elkaar ontmoeten in het mini-bos. Het onderhoud voeren ze samen uit. Het bos aan het Biervlietplein is het derde mini-bos dat door de gemeente is aangelegd binnen de bebouwde kom van Tilburg. Ook bij sbo Noorderlicht (tevens een school van Biezonderwijs) is vorig jaar een mini-bos aangelegd.

Welke naam krijgt het bos?

Het bos krijgt binnenkort nog een naam toegewezen. IVN heeft hiervoor eerder een wedstrijd uitgeschreven waar iedereen aan mee heeft kunnen doen. Vanwege de coronamaatregelen zijn er zo min mogelijk mensen bij de boomplantdag aanwezig geweest. Welke naam het wordt, is dus nog even afwachten.

Leerlingen sbo Westerwel hard aan het werk om de boompjes te planten (foto: Femke Stokkermans).

DE KRACHT VAN SAMEN

We werken samen met de leerlingen, hun ouders, onze collega’s en met de mensen en instanties om ons heen. Ieder vanuit zijn eigen expertise, in de wetenschap dat we samen het verschil maken voor onze leerlingen.