Biezonderwijs > Loopbaanpoule Biezonderwijs: ‘Een aanrader, je krijgt een bredere kijk op Biezonderwijs en de scholen’ 

Loopbaanpoule Biezonderwijs: ‘Een aanrader, je krijgt een bredere kijk op Biezonderwijs en de scholen’ 

Ellen van Beek startte een jaar geleden in de loopbaanpoule van Biezonderwijs. Niet wetende op welke school ze zou belanden, maar met een open blik om alle mogelijkheden bij  Biezonderwijs te ontdekken. Haar zoektocht leidde uiteindelijk tot een vaste werkplek bij VSO De Bodde. “Ik had nooit gedacht dat ik met pubers zou gaan werken.”

Lang geleden rondde Ellen de pedagogische academie af, op dat moment lagen de banen niet voor het oprapen. Van drie eindexamenklassen, vonden twee klasgenoten een baan in het onderwijs. Inmiddels ziet de wereld er heel anders uit en is er een tekort aan leraren. Ook Biezonderwijs zoekt gedreven onderwijsmensen met een hart voor kinderen en jongeren bij wie het leren niet vanzelf gaat.

Om een inkijkje te geven in de cultuur en werkzaamheden van onze negen verschillende scholen, is de loopbaanpoule ontstaan. Je maakt kennis met de scholen en de verschillende doelgroepen, met als doel een vaste werkplek binnen Biezonderwijs. 

Oriënteren binnen het onderwijs

Na onder andere een carrière in de gezondheidszorg, krijgt Ellen weer interesse in het onderwijs. “Ik heb eerst een zij-instroomtraject gedaan, om te onderzoeken of het nog bij me zou passen. Dat beviel goed.” Ze oriënteert zich op vacatures binnen het onderwijs en ontdekt de loopbaanpoule. “Ik heb mezelf de vraag gesteld of ik het zou durven. Speciaal onderwijs is anders dan regulier maar ik ben ervoor gegaan!” 

Van kleuters naar pubers

Ellen start bij sbo Zonnesteen (speciaal basisonderwijs, kinderen tussen 4 en 12 jaar) en belandt ook in de scholensluiting vanwege corona. Ze maakt kennis met digitaal onderwijs en de noodopvang. Na vier maanden vindt ze haar volgende werkplek op Praktijkcollege Tilburg, bij een oudere doelgroep (jongeren tussen de 12 en 18 jaar) en in het vak groen.

Haar derde werkplek wordt De Bodde, voortgezet speciaal onderwijs voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. Haar achtergrond als verpleegkundige komt daar goed van pas. Ze besluit op het VSO te blijven. “Mijn werk is een mooie mix van didactiek, sociaal en verzorgend. In de meeste klassen werk je samen met een onderwijsassistent. Dat vind ik fijn aangezien ik er een tijdje uit ben geweest.” 

‘Neem zelf het initiatief’

Ze had nooit verwacht dat haar voorkeur uit zou gaan naar voortgezet speciaal onderwijs. “Ik had altijd het idee dat ik niet met pubers wilde werken, nu blijkt dat het me juist goed bevalt. Ik had hier nooit voor gekozen zonder de loopbaanpoule, die je juist de kans geeft om met alle leeftijdsgroepen kennis te maken.” Heeft ze nog tips voor mensen die de loopbaanpoule overwegen? “Ik kan het aanraden. Je krijgt de mogelijkheid om kennis te maken met leerlingen van 4 tot 19 jaar met diverse problematiek. Zo krijg je een veel bredere kijk op de scholen van Biezonderwijs en kun je weloverwogen je besluit nemen. Dat maakt het leuk. Wees wel assertief en neem zelf het initiatief in wat je wilt proberen. Dan haal je er heel veel uit.” 

Wil jij werken bij Biezonderwijs? Stuur dan een open sollicitatie naar werkenbij@biezonderwijs.com. De medewerkers van HR vertellen je graag meer over de mogelijkheden bij Biezonderwijs en over de loopbaanpoule.  

DE KRACHT VAN SAMEN

We werken samen met de leerlingen, hun ouders, onze collega’s en met de mensen en instanties om ons heen. Ieder vanuit zijn eigen expertise, in de wetenschap dat we samen het verschil maken voor onze leerlingen.