Biezonderwijs > Leerlingen en docenten sbo Zonnesteen halen bijna vierduizend euro op voor Matagalpa

Leerlingen en docenten sbo Zonnesteen halen bijna vierduizend euro op voor Matagalpa

Iets kosteloos doen voor een ander, dat levert altijd wijze lessen op voor leerlingen. Bij sbo Zonnesteen maken ze het jaarlijks mee. Want daar komen ze al jarenlang in actie voor de Nicaraguaanse stad Matagalpa. Het is een succesvolle traditie waar iedereen telkens weer iets van opsteekt. Maar naast die wijze lessen, leverde deze themaweken ook bijna vierduizend euro op. Bestemd voor verbetering van het onderwijs in Matagalpa.

Alle leerlingen van sbo Zonnesteen doen mee aan deze themaweken die twee weken duren. De onderbouw en de bovenbouw volgen een apart lesprogramma. Zo volgen de jongste leerlingen onder andere het project ‘Zoek ’t aapje’ waarmee ze van alles leren over het land Nicaragua: over de dieren, het land en de mensen. Leerlingen van de bovenbouw zijn onder andere aan de slag gegaan met feestelijke tradities van het land.

Rolstoelen poetsen

Om nog een extra centje te verdienen, togen de leerlingen ook naar de overburen van verzorgingstehuis Koningsvoorde. “De jongste leerlingen zongen liedjes voor de ouderen, daarna mochten ze met de pet rond. Onze oudere leerlingen hebben een ochtend spelletjes met ze gespeeld en rolstoelen gepoetst”, vertelt Nicole Neggers, onderwijsassistente op sbo Zonnesteen en lid van de werkgroep Matagalpa.

Een van de hoogtepunten is de feestavond. Want dan wordt er een markt gehouden waar leerlingen zelfgemaakte spullen verkopen en er worden activiteiten georganiseerd zoals zaklopen, blik gooien en armbandjes maken. “Allemaal activiteiten die niet veel hoeven te kosten en die door onze leerlingen zelf zijn bedacht”, vertelt Nicole.

Verbetering van onderwijs

De oudste leerlingen kunnen zelfs een microkrediet krijgen van 3 euro per persoon om zelf een ‘handeltje’ op poten te zetten. “Als ze tenminste een ondernemingsplan hebben geschreven. Ze moeten op papier zetten wat ze willen verkopen en hoe ze daarmee geld willen verdienen.” Ook de jaarlijkse sponsorloop, waarbij leerlingen zoveel mogelijk rondjes rennen rond de school, zorgde voor een aardige duit in het zakje.

Het zijn leerzame weken geweest waarmee in totaal bijna vierduizend euro is opgehaald. Andere jaren ging een delegatie vanuit Tilburg naar Nicaragua om ter plaatse het geld in te zetten voor verbetering van onderwijs. Maar momenteel is het erg onrustig in Nicaragua en kan er uit veiligheidsoverwegingen niemand naartoe. Daarom zullen zes leerkrachten uit Nicaragua naar Nederland komen, zodat zij hier kennis kunnen vergaren om hun onderwijs te verbeteren.

DE KRACHT VAN SAMEN

We werken samen met de leerlingen, hun ouders, onze collega’s en met de mensen en instanties om ons heen. Ieder vanuit zijn eigen expertise, in de wetenschap dat we samen het verschil maken voor onze leerlingen.