Biezonderwijs > Feestelijke onthulling van vignet Gezonde School op sbo Noorderlicht tijdens Koningsspelen

Feestelijke onthulling van vignet Gezonde School op sbo Noorderlicht tijdens Koningsspelen

Sbo Noorderlicht in Tilburg Noord heeft onlangs haar tweede vignet voor een Gezonde School behaald, namelijk het vignet ‘Bewegen & Sport’. Om dit te vieren, is het vignet tijdens de Koningsspelen vrijdag op een feestelijke manier onthuld. De leerlingen hebben die dag ook een sponsorloop gelopen waarmee ze maar liefst een bedrag van bijna 1.600 euro hebben opgehaald.

Net als op een heleboel andere basisscholen en ook op de sbo’s (scholen voor speciaal basisonderwijs) van Stichting Biezonderwijs, staat vrijdag 12 april in het teken van de Koningsspelen. Bovendien is het ook de Tilburgse Week van de Gezonde Jeugd. Redenen genoeg voor een feestje, maar bij Noorderlicht valt er nog meer te vieren. De Gezonde School is een landelijk keurmerk waarmee de school laat zien dat zij een structurele aanpak biedt om de gezondheid van leerlingen op peil te houden. Eerder behaalde de school al het vignet ‘Gezonde Voeding’ en nu is ook het tweede vignet ‘Bewegen & Sport’ behaald.

Speciale eregast: Kingo

De leerlingen zijn de dag begonnen met een gezamenlijk Koningsontbijt in de klas. Daarna volgt een warming-up voor de Koningsdans. Wat de leerlingen niet weten is dat er een bijzondere eregast komt. Onder de klanken van het Willem II-clublied stapt ineens Kingo, de mascotte van Willlem II, de gymzaal binnen. De leerlingen zijn door het dolle heen en willen allemaal met de leeuw dansen. Vier leerlingen mogen vervolgens aan Kingo vertellen wat ze zoal doen op deze ‘gezonde school’.

‘Schoolplein nog cooler maken!’

Leerling Tijmen kan heel goed vertellen over het nieuwe groene schoolplein. “Het is een plek waar je heel fijn kunt bewegen. Met het geld dat we ophalen met onze sponsorloop maken we het schoolplein nog cooler!” Leerling Deyshiron is een van de Citytrainers van Noorderlicht. Hij straalt helemaal als hij vertelt over zijn rol als Citytrainer. “We sporten en bewegen nog meer in de pauzes omdat we als Citytrainers spellen bedenken die we dan met alle kinderen spelen. Zo wordt er vaak gevoetbald op het grasveld maar we doen ook een heleboel andere dingen.”

Structurele aanpak gezondheid van jongeren

Wat betekent het vignet nu concreet voor de leerlingen? Marian de Brouwer, adjunct-directeur SBO Noorderlicht legt uit: “We willen onze leerlingen bewustmaken van een gezonde leefstijl en de vignetten van Gezonde School bevestigen dat we hier goed aan werken. Het vignet sluit aan bij onze ambities die we hebben op het gebied van bewegen en sport. We hebben een groen schoolplein gerealiseerd, dat kinderen uitdaagt om te bewegen. Leerlingen gaan tijdens pauzes aan de slag als Citytrainer en begeleiden leerlingen dan tijdens spellen. Deze structurele aanpak, gericht op de gezondheid van onze leerlingen, zorgt ervoor dat we in aanmerking komen voor het tweede vignet ‘Gezonde school’. Hoe leuk is het om dit te vieren op deze sportieve Koningsdag!”

DE KRACHT VAN SAMEN

We werken samen met de leerlingen, hun ouders, onze collega’s en met de mensen en instanties om ons heen. Ieder vanuit zijn eigen expertise, in de wetenschap dat we samen het verschil maken voor onze leerlingen.