Biezonderwijs > Feestelijke Noorderlichtdag in festivalvorm: ‘Kijk op je wijk!’

Feestelijke Noorderlichtdag in festivalvorm: ‘Kijk op je wijk!’

Sbo Noorderlicht viert ieder jaar de Noorderlichtdag: een feest van ontmoeten, om elkaar en elkaars culturen nog beter te leren kennen. Maar het coronavirus gooide het afgelopen jaar roet in het eten. Reden voor een extra feestelijke Noorderlichtdag en dat alles in samenwerking met de wijk.

Welkom op ‘Festival Kijk op je Wijk!’: het schoolplein van sbo Noorderlicht is veranderd in een festivalterrein vol activiteiten. Zumbalessen, badmintonnen, knopen leggen bij de scouting, graaien in een grabbelton en het laten zetten van ‘henna tatoeages’ (die je er na verloop van tijd gewoon weer af kunt wassen). Wie doorloopt naar het grasveld achter de school ziet daar een grote tent waar optredens plaatsvinden en een complete BMX-fietsbaan.

Om de dag feestelijk te beginnen wordt er gestart met een vlaggenparade. Alle nieuwe leerlingen hebben een vlag in handen en samen paraderen ze over het veld. Vervolgens vindt de opening plaats, met als afsluiter op het podium ‘Unstoppable’. Deze dansgroep is opgezet door scholengemeenschap De Rooipannen en is de winnaar van de Tilburgse wedstrijd ‘Tilburg got’s talent’.

‘Dit hebben we gemist’

Andere jaren is de Noorderlichtdag ook bedoeld voor kennismaking met ouders, buurtbewoners en andere belangstellenden. Maar vanwege corona is het deze keer vooral een gezellige middag voor de kinderen. Door corona hebben ook zij een lange tijd geen echt samenzijn gehad. “Je ziet dat de leerlingen hier echt weer van genieten en de leerkrachten ook. We hebben het allemaal gemist”, vertelt Conny de Jong (logopediste en mede-organisator van de Noorderlichtdag).

In de buurt gebeurt ’t

Het doel van deze dag is onder andere dat leerlingen elkaar beter leren kennen. Maar het staat ook voor kennismaking met de buurt. “Omdat we het belangrijk vinden dat onze leerlingen kennismaken met wat er in de wijk plaatsvindt, hebben we de wijk ook gevraagd om mee te doen. Alle activiteiten zijn dan ook afkomstig uit de buurt”. De Zumba-lessen worden gegeven door Sonia Rosales, zij geeft vaker lessen in de gymzaal van Noorderlicht. En ook de henna-tatoeages komen van buurtgenoot Habiba. De BMX-fietsbaan is opgezet door Buurtsport (gemeente tilburg) en het badmintonnen wordt georganiseerd door de Citytrainers van de school. Zij organiseren gedurende het schooljaar activiteiten voor alle leerlingen tijdens de pauzes op school.

Voetbal en scouting

Naast het samenwerken met de wijk is het ook een gezond feestje. Aangezien Noorderlicht een Gezonde School is, zijn er veel bewegingsactiviteiten. Leerlingen Reydjano en Milan (12 jaar) zijn al de hele middag bij het voetbal te vinden. “Dit vind ik toch het leukst”.

 

DE KRACHT VAN SAMEN

We werken samen met de leerlingen, hun ouders, onze collega’s en met de mensen en instanties om ons heen. Ieder vanuit zijn eigen expertise, in de wetenschap dat we samen het verschil maken voor onze leerlingen.