Biezonderwijs timmert hard aan de weg om het lerarentekort tegen te gaan. Onze stichting met zeven scholen in het specialistisch onderwijs ontvangt in de week na de carnavalsvakantie zes hbo’ers die via een zij-instroomtraject een bevoegdheid halen om les te mogen geven.
Ook vier huidige werknemers van de stichting hebben ervoor gekozen om via dat traject een lesbevoegdheid te halen. Het succesvolle zij-instroomtraject is het resultaat van een samenwerking tussen dertien schoolbesturen (ondergebracht in het Regionaal Transfercentrum (RTC) Midden-Brabant) en Fontys.
Lesbevoegdheid
De zogeheten zij-instromers hebben een hbo-diploma op zak. Zij kunnen, zeker als ze al werkzaam zijn in een sector die verwant is met het onderwijs, snel volwaardig meedraaien. In ruim twee jaar worden ze door Fontys Hogeschool Kind en Educatie op- en begeleid naar een definitieve lesbevoegdheid. Met een tijdelijke bevoegdheid mogen ze vanaf augustus 2019 minstens twee dagen zelfstandig voor de klas. Gedurende het traject wordt continu de kwaliteit bewaakt.
‘Daar ligt mijn hart’
Monique Vissers is één van onze nieuwe collega’s. Zij start als leraarondersteuner op De Bodde in Tilburg. Ze ziet haar nieuwe job al helemaal zitten vertelde ze vorige week aan het BD: “Elk kind heeft iets unieks waar je hem of haar mee kunt raken. Dat trekt mij aan. Dat kan op elke school maar ik kies toch voor het speciaal onderwijs. Daar ligt mijn hart, omdat de kinderen al zoveel moeten verduren. Je kunt ze iets meer aandacht geven, de groepen zijn kleiner en er is altijd ook een onderwijsassistent in de klas.”
Vorige week vond bij Fontys de officiële aftrap plaats van het zij-instroomtraject van Fontys en het RTC. In totaal gaan 22 deelnemers aan de slag als zij-instromer in het onderwijs binnen Midden-Brabant.
Heb jij een hbo-diploma en overweeg je een carrière voor de klas? Neem contact op met onze collega’s van HR via werkenbij@biezonderwijs.com
DE KRACHT VAN SAMEN
We werken samen met de leerlingen, hun ouders, onze collega’s en met de mensen en instanties om ons heen. Ieder vanuit zijn eigen expertise, in de wetenschap dat we samen het verschil maken voor onze leerlingen.