Biezonderwijs > Als docent omgaan met hechtingsproblemen: ‘de oplossing ligt bij jezelf’ 

Als docent omgaan met hechtingsproblemen: ‘de oplossing ligt bij jezelf’ 

Maud Straathof werkt bij Expertisecentrum De Kracht als gedragsdeskundige en geeft de basistraining hechting en trauma en het vervolg daarop: hechting en trauma, de verdieping. De trainingen zijn in trek en worden door veel onderwijscollega’s gevolgd in het basis- en voortgezet onderwijs. Wat maakt deze training populair? “Het onderwerp geldt niet alleen binnen speciaal onderwijs, hechting is voor iedereen interessant om over te leren.” 

Twee jaar geleden is de start gemaakt met de training ‘Hechting en trauma’. Twee keer per jaar vindt de basistraining plaats, de verdieping heeft dit jaar voor het eerst plaatsgevonden. Tijdens de basistraining wordt ingegaan op de theorie: hoe ontstaat hechtingsproblematiek? Wat zijn de nieuwste inzichten en wat betekent het voor jou in het onderwijs? Wat kun jij als hechtingspersoon betekenen voor een kind?   

Handleiding over jezelf  

“Je merkt dat veel deelnemers het een lastige problematiek vinden, vooral omdat het je vaak heel persoonlijk raakt”, vertelt Maud. Tijdens de training wordt ook gekeken naar het eigen handelen: want daar schuilt de oplossing. “De oplossing ben je zelf, je moet ermee leren omgaan. We kijken hoe jouw eigen stresssysteem werkt, hoe je op stress reageert, wat voor jou werkt om stress te reduceren en wat een kind op zo’n moment nodig heeft. Hechting leer je door interactie, het kind leert door jouw reactie dus daar heb je invloed op. Hoe beter je jezelf reguleert, hoe beter je kunt reageren”, aldus Maud.  

De basistraining leidt uiteindelijk naar een handleiding over jezelf. Dat wordt op prijs gesteld door deelnemers.  

Goede combinatie  

Tijdens de verdiepingscursus wordt nog verder ingegaan op hoe ermee om te gaan, vaak aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Je krijgt meer inzicht in de processen die bij trauma een belangrijke rol spelen en hoe je op alle niveaus daarmee omgaat. “We merken dat de combinatie van de basistraining en de verdieping erg positief wordt ontvangen door deelnemers. We horen terug dat de materie na de verdiepingscursus echt goed landt, het is een goede combinatie.” 

Boekentips hechting en trauma

Wil je meer lezen over het onderwerp hechting en trauma, dan heeft Maud nog enkele nuttige boekentips: 

  1. Als Hechten moeilijk is, G.Vaessen
  2. Trauma vanuit een ontwikkelingsperspectief– Martine F.Delphos
  3. Slapende honden?Wakker maken! Arianne Struijk

Meer over Maud Straathof

Maud Straathof is ooit begonnen als leerkracht in het regulier basisonderwijs. Ze volgde daarna de opleiding tot orthopedagoog en op een later moment schopte ze het tot orthopedagoog- generalist. Maud geeft trainingen bij De Kracht en voert onderzoeken uit bij leerlingen en op scholen. Wil je meer weten over de trainingen hechting en trauma? Neem dan contact met haar op via m.straathof@dekracht.com    

 

DE KRACHT VAN SAMEN

We werken samen met de leerlingen, hun ouders, onze collega’s en met de mensen en instanties om ons heen. Ieder vanuit zijn eigen expertise, in de wetenschap dat we samen het verschil maken voor onze leerlingen.