Biezonderwijs > ‘Doordat er minder leerlingen in een klas zitten heb je meer ruimte om ze individueel te begeleiden’

‘Doordat er minder leerlingen in een klas zitten heb je meer ruimte om ze individueel te begeleiden’

Thijs, docent De Bodde VSO

Waarom is de Bodde zo’n fijne school om te werken?

Er hangt een heel prettige en gemoedelijke sfeer in de school. Je kunt dit werk niet in je eentje doen, je hebt een team nodig om op terug te vallen. We streven gezamenlijk naar hetzelfde doel, namelijk dat onze leerlingen zo goed mogelijk terecht komen. Ik voelde me meteen thuis binnen het team en we gunnen elkaar heel veel. Ook de band met de leerlingen is heel hecht op deze school, je leert ze van binnen en buiten kennen en doordat er minder leerlingen in een klas zitten heb je meer ruimte om ze individueel te begeleiden.

Waar word je blij van tijdens je werk als docent bij de Bodde?

Ik word blij van de interactie die ik met de leerlingen heb. De humor en de feedback die je wel eens van een leerling krijgt: “Joh, ik zit lekker in m’n vel en ik voel me prettig op deze school”, daar doe je het voor. Het zijn kwetsbare leerlingen en het is belangrijk dat zij zich ergens veilig en thuis voelen. Het leuke van deze leerlingen is dat als ze je eenmaal kennen, ze super enthousiast zijn en dan gaan ze er helemaal voor. Daar haal ik heel veel voldoening uit.

Wat vraagt het van een docent om hier te komen werken?

Als docent op deze school moet je flexibel zijn, je moet je programma los kunnen laten als dat nodig is. Aan de ene kant zijn de leerlingen gebaat bij de duidelijkheid van een les die doorgaat, maar soms zijn er belangrijkere dingen. Daar moet je een juiste balans in vinden. Ik denk dat je buiten docent hier ook een soort vertrouwenspersoon bent. Leerlingen moeten weten dat ze bij jou veilig zijn. Daardoor komen ze beter tot leren en kunnen ze uiteindelijk beter functioneren. Die veiligheid en dat vertrouwen creëer je door duidelijk en stabiel naar de leerlingen te zijn zodat ze weten wat ze van je kunnen verwachten. We zijn tegelijk ook bezig met een stukje opvoeding zodat de jongeren straks sterk in de samenleving staan. Je past als docent op de Bodde als je een groot hart hebt voor kinderen en sociaal- emotioneel sterk in je schoenen staat.

https://youtu.be/Ba9ySXfgDLA

DE KRACHT VAN SAMEN

We werken samen met de leerlingen, hun ouders, onze collega’s en met de mensen en instanties om ons heen. Ieder vanuit zijn eigen expertise, in de wetenschap dat we samen het verschil maken voor onze leerlingen.